Υγεία

 

Περιοδοντίτιδα και Αντιγήρανση
Αιτίες - Συμπτώματα - Θεραπεία

Περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντική νόσος είναι μία χρόνια φλεγμονή των ούλων και του οστού της γνάθου. Διακρίνεται σε ουλίτιδα ανάλογα με τη βαρύτητα. Όταν βακτήρια συγκεντρώνονται στη σχισμή μεταξύ δοντιού και ούλου, δημιουργούν προβλήματα όπως ερυθρότητα, αιμορραγίες, πρήξιμο ή υποχώρηση των ούλων. Οι τοξίνες των βακτηριών εκτός από τα προβλήματα που προκαλούν τοπικά στα ούλα επηρεάζουν και το γενικότερο επίπεδο υγείας του οργανισμού.

Η θεραπεία των νόσων του περιοδοντίου, λοιπόν, έχει θετική συμβολή τόσο στη διατήρηση της υγείας των ούλων όσο και στην αποτοξίνωση και ευεξία ολόκληρου του οργανισμού. Η χρονιότητα της νόσου και οι περιοδικές εξάρσεις της αν μείνουν αθεράπευτες αποτελούν μία μόνιμη εστία μικροβίων για τον οργανισμό.

Αιτίες Ουλίτιδας - Περιοδοντίτιδας
Τόσο η ουλίτιδα όσο και η πιο προχωρημένη μορφή της, δηλαδή η περιοδοντίτιδα, οφείλονται στη συσσώρευση οδοντικής πλάκας. Η οδοντική πλάκα δημιουργείται από μικρόβια που αναπτύσσονται όταν μένουν υπολείμματα τροφών στα δόντια.
Η παραμέληση της στοματικής υγιεινής, ο λάθος τρόπος βουρτσίσματος ή οι κακοφτιαγμένες/παλιές οδοντιατρικές εργασίες μπορεί να ευθύνονται για τον ελλειπή καθαρισμό του στόματος.
Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες για την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα είναι το κάπνισμα, η κληρονομικότητα, το στρες, ο διαβήτης, κάποια φάρμακα, οι διατροφικές συνήθειες και τέλος η εγκυμοσύνη.

Συμπτώματα
- Κόκκινα πρησμένα ή ευαίσθητα ούλα
- Αιμορραγία κατά το βούρτσισμα
- Κακοσμία
- Υποχώρηση ούλων
- Αποστήματα/εκροή πύου κάποιες φορές
- Κινητικότητα δοντιών σε προχωρημένα στάδια της νόσου

Θεραπεία Περιοδοντίτιδας
Όπως προαναφέραμε, στην περιοδοντίτιδα τα βακτήρια συγκεντρώνονται στο όριο δοντιού/ούλου. Όσο το πρόβλημα μένει αθεράπευτο, προχωρούν ολοένα και σε μεγαλύτερο βάθος, αποκολλώντας το ούλο από το δόντι και δημιουργώντας θυλάκους γεμάτους τοξίνες που δεν μπορούν να προσπελαστούν πια με την οδοντόβουρτσα.
Εκεί επεμβαίνει ο οδοντίατρος που καλείται τόσο με εργαλεία χειρός όσο και με ξέστρα υπερήχων να καθαρίσει τα ούλα από τα μικρόβια. Αυτή η διαδικασία καλείται ριζική απόξεση και είναι κάτι σαν τον γνωστό σε όλους οδοντιατρικό καθαρισμό, αλλά σε μεγαλύτερο βάθος και φυσικά με περισσότερη ακρίβεια στις κινήσεις.
Πολλές φορές, το πρόβλημα έχει προχωρήσει σε τόσο μεγάλο βάθος στα ούλα και στο κόκκαλο της γνάθου που η περιοδοντίτιδα πρέπει να θεραπευτεί χειρουργικά. Σε αυτή την περίπτωση γίνονται κάποιες τομές στα ούλα που διευκολύνουν τη θεραπεία.
Η σύγχρονη χειρουργική περιοδοντίου επιτρέπει ακόμα και την ανάπλαση των ούλων καθώς και των γύρω ιστών με τη βοήθεια ουλικών μοσχευμάτων που καλύπτουν και προστατεύουν τις αποκαλλυμένες ρίζες των δοντιών.

Από την Δρ. Θεοδώρα Σκούρα, Αισθητικό Οδοντίατρο, Διευθύντρια skourasdent
BchD Eng FRCD London, Research fellow South African Medical Research Council

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

αρχική

 

Η Σημασία Ενός Όμορφου Χαμόγελου

Κάθε μέρα βλέπουμε ανάμεσά μας πολλούς διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, κάποιους με σπασμένα δόντια, σκούρα δόντια, δόντια που λείπουν, ή απλά με ένα χαμόγελο που δεν είναι ελκυστικό.

Η αισθητική οδοντιατρική δεν απευθύνεται σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά σ’ εκείνους που ενδιαφέρονται για την εμφάνισή τους και την αισθητική τους παρουσία στην κοινωνία.

διαβάστε περισσότερα

Loading
 
 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Επικοινωνήστε μαζί μας για επιπλέον πληροφορίες, ερωτήσεις ή προτάσεις σχετικά με την αντιγήρανση και τις ενότητες του site

 

ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ
Ανακαλύψτε γιατί γερνάμε και πώς η Επανάσταση της Αντιγήρανσης έρχεται να σταματήσει αυτή τη διαδικασία!
Ελεύθερες Ρίζες: Η μεγαλύτερη αιτία της γήρανσης