Αντιγηραντική Διατροφή

 

Ζάχαρη: Η Απενοχοποίηση του Πιο Γλυκού Πειρασμού

Ζάχαρη

Ζάχαρη και Δίαιτα

Οι πιο πολλοί από εμάς θεωρούμε ότι η ζάχαρη παχαίνει.
Κι όμως, αυτό δεν ισχύει, αν σκεφτούμε ότι το 1 γρ. ζάχαρης και άλλων υδατανθράκων αντιστοιχεί σε 4 μόνο θερμίδες (όπως και οι πρωτεΐνες), αντίθετα με το 1 γρ. λιπαρών που αντιστοιχεί σε 9 θερμίδες.

Έτσι εξηγείτε το γεγονός ότι το πρώτο πράγμα που συμβουλεύουν οι διαιτόλογοι σε όλους όσους θέλουν να ξεκινήσουν μια δίαιτα, είναι να κόψουν αμέσως τα γλυκίσματα.
Κι αυτό γιατί σχεδόν όλα τα γλυκά προϊόντα διατροφής περιέχουν τεράστιες ποσότητες λιπαρών.

Την άποψη αυτή έρχονται να δυναμώσουν πρόσφατες έρευνες που αποδεικνύουν ότι οι θερμίδες των υδατανθράκων χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό τελείως διαφορετικά σε σχέση με τις θερμίδες που προέρχονται από τα λίπη.
Οι τελευταίες συσσωρεύονται κατευθείαν στα κύτταρα, ενώ οι περισσότερες θερμίδες από τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες μετατρέπονται σε γλυκόζη, που είναι το βασικό καύσιμο για τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού μας.

Σύμφωνα με κάποια νέα στοιχεία, είναι πιο εύκολο για κάποιον να χάσει βάρος ακολουθώντας μια δίαιτα με λίγα λιπαρά και πολλούς υδατάνθρακες, παρά μια διατροφή με λίγα λιπαρά και λίγους υδατάνθρακες.

Αν λοιπόν θέλετε να χάσετε κιλά, θα πρέπει να ξεχάσετε τη γεύση της σοκολάτας και του παγωτού, να κρατηθείτε μακριά από τα ζαχαροπλαστεία, προτιμώντας τη σκέτη ζάχαρη, το μέλι και φυσικά τα γλυκά φρούτα.

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση ζάχαρης για γυναίκες με μέτρια σωματική δραστηριότητα είναι 30 γρ., για γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης 40 γρ., ενώ για τους άντρες και τα άτομα που αθλούνται 60 γρ.

Ζάχαρη και Ενέργεια

Η ζάχαρη ή αλλιώς σακχαρόζη είναι ένας γλυκός υδατάνθρακας που βρίσκεται κυρίως στο ζαχαροκάλαμο, στο κοκκινογούλι, στα περισσότερα φρούτα, σε μερικά λαχανικά και σε διάφορες ουσίες φυσικής προέλευσης.

Η ζάχαρη σε διάφορες μορφές αποτελεί τη βασική πηγή συνεχούς ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό και είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική λειτουργία των κυττάρων του εγκεφάλου.

Οι θερμίδες που προέρχονται από τους υδατάνθρακες ή τα σάκχαρα ταχείας καύσης απελευθερώνουν ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιο γρήγορα και βρίσκονται σε όλα τα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη, όπως στη σοκολάτα, στο μέλι, στα φρούτα (μπανάνα, ανανάς, δαμάσκηνο, βερίκοκο) και στα λαχανικά.

Από την άλλη πλευρά, οι υδατάνθρακες βραδείας καύσης ή τα άμυλα μετατρέπονται σε ενέργεια πιο αργά και σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα, χωρίς απότομες μεταβολές και βρίσκονται κυρίως σε αμυλώδεις τροφές, όπως τα δημητριακά, το ψωμί και τα όσπρια.
Οι συγκεκριμένες τροφές περιέχουν μικρές ή καθόλου ποσότητες χοληστερίνης και κορεσμένων λιπών, ενώ είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες που συμβάλλουν στη μείωση του ποσοστού της χοληστερόλης.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

αρχική

 

Διατροφή και Αποτελεσματικές Δίαιτες

Σύμφωνα με έρευνες, για το 30% της παχυσαρκίας ευθύνεται η κληρονομικότητα και για το υπόλοιπο 70% άλλοι παράγοντες, όπως η ποσότητα, η ποιότητα και η ώρα που γίνεται η λήψη της τροφής, η σωματική άσκηση, η σύνθεση του σώματος και το ποσοστό λίπους, η ψυχολογία, η εγκύμοσύνη, η εμμηνόπαυση, κ.α.

Στις μέρες μας, ορισμένες δίαιτες θεωρούνται ξεπερασμένες και κάποιοι τείνουν να επιστρέψουν σε πιο παραδοσιακές λύσεις, και στη διαμόρφωση μιας μακροχρόνιας σωστής διατροφής.

διαβάστε περισσότερα

Loading
 
 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Επικοινωνήστε μαζί μας για επιπλέον πληροφορίες, ερωτήσεις ή προτάσεις σχετικά με την αντιγήρανση και τις ενότητες του site

 

ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ
Ανακαλύψτε γιατί γερνάμε και πώς η Επανάσταση της Αντιγήρανσης έρχεται να σταματήσει αυτή τη διαδικασία!
Ελεύθερες Ρίζες: Η μεγαλύτερη αιτία της γήρανσης