Θεραπείες

Λεύκανση Δοντιών και... Χαμογελάστε Ελεύθερα!

Λεύκανση Δοντιών

Η αισθητική οδοντιατρική απευθύνεται σε αυτούς τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την εμφάνισή τους και την αισθητική τους παρουσία στην κοινωνία.

Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, ασχολείται με οδοντιατρικές διαδικασίες που το άτομο θέλει να κάνει στο χαμόγελό του και όχι με διαδικασίες που πρέπει να γίνουν, όπως είναι οι απονευρώσεις, η αντιμετώπιση του πονόδοντου ή ακόμη και κάποια προληπτικά σφραγίσματα και καθαρισμοί.

Η λεύκανση των ζωντανών δοντιών αποτελεί μάλλον τη λιγότερο παρεμβατική, απλή και οικονομική μέθοδο βελτίωσης του χαμόγελου, κάτι που αποτελεί και το λόγο της τεράστιας εξάπλωσης της διαδικασίας αυτής.

- Γιατί γίνονται οι οδοντικές δυσχρωμίες;

Τα δόντια των ανθρώπων δεν είναι άσπρα και ποικίλουν στο χρώμα που έχουν, όπως και τα μαλλιά ή το δέρμα μας.
Μερικά δόντια είναι από τη φύση τους έντονα χρωματισμένα ή άλλες φορές χρωματίζονται κατά την ανάπτυξη.
Το τσάι, ο καφές, διάφοροι χυμοί, αναψυκτικά, όπως και το κάπνισμα, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τον χρωματισμό των δοντιών, καθώς μεγαλώνει η ηλικία.
Η δυσχρωμία των δοντιών μερικές φορές προκαλείται από αντιβιοτικά (τετρακυκλίνες) ή από τη λήψη μεγάλης ποσότητας φθορίου στην παιδική ηλικία.
Κάποιες φορές όμως, μπορεί να γίνει δυσχρωμία των δοντιών και στην ενήλικη ζωή, από κάποια αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται κυρίως στη δερματολογία (μινοκυκλίνη).
Τα παλιά σφραγίσματα, οι βλάβες στα νεύρα των δοντιών, όπως επίσης και τραυματισμοί των δοντιών ευθύνονται επίσης πολλές φορές για τις οδοντικές δυσχρωμίες.

- Πόσο θα ασπρίσουν τα δόντια με τη λεύκανση;

Στο 90 % των ασθενών που ακολουθούν τη διαδικασία της λεύκανσης των δοντιών, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.
Στο 5% τα αποτελέσματα είναι ορατά και στο τελευταίο 5% δεν υπάρχει καμία βελτίωση του χρώματος.
Η αιτία της διαφοράς του αποτελέσματος από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν είναι γνωστή και έτσι το αποτέλεσμα δεν μπορεί να προβλεφθεί.
Το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται λοιπόν από τα ίδια τα δόντια, το αρχικό τους χρώμα, τις συνήθειες που έχει ο καθένας στο φαγητό και το ποτό.
Ένας κοινός προβληματισμός των ασθενών, είναι μήπως τα δόντια τους γίνουν υπερβολικά άσπρα με τη λεύκανση, όπως κάποιων τηλεοπτικών αστέρων που βλέπουν με κατάλευκα, ψεύτικα χαμόγελα.
Η αλήθεια είναι ότι η λεύκανση των δοντιών δεν δίνει ποτέ “ψεύτικη” εμφάνιση στα δόντια, γιατί απλά δεν επηρεάζει καθόλου τη διαβάθμιση του χρώματός τους και τη ζωντάνια τους.
Τα υπερβολικά λευκά χαμόγελα που βλέπουμε στην τηλεόραση φαίνονται ψεύτικα, απλά γιατί είναι ψεύτικα.
Κάποια μορφή κακοφτιαγμένης προσθετικής έχει γίνει σε αυτά, πολλές φορές δυστυχώς γιατί αυτοί ζητούν αυτά τα υπερβολικά λευκά και ίσια, αφύσικα δόντια.
Στις περιπτώσεις δυσχρωμίας από αντιβιοτικά, όπως επίσης και σε μη σωστή ενασβεστίωση της αδαμαντίνης των δοντιών κατά την παιδική ηλικία, τα αποτελέσματα συνήθως δεν είναι καλά.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να ακολουθηθεί κάποια άλλη μέθοδος βελτίωσης του χαμόγελου.
Τα λευκά σφραγίσματα και η πορσελάνη που μπορεί να έχει κάποιος στο στόμα του δεν θα ασπρίσουν.
Έτσι, κάποια άσπρα σφραγίσματα ή αποκαταστάσεις πορσελάνης μπορεί να χρειαστεί να αντικατασταθούν, μια που το χρώμα τους δεν θα ταιριάζει με αυτό των φυσικών δοντιών μετά από την λεύκανση.
Στα πίσω δόντια, αυτό συνήθως δεν αποτελεί πρόβλημα.

- Πόσο θα κρατήσει το αποτέλεσμα;

Το πιο πιθανό είναι τα δόντια να μη σκουρύνουν ποτέ, τόσο ώστε να φτάσουν το χρώμα που είχαν πριν από τη λεύκανση.
Παρ’ όλα αυτά, σε 1-2 χρόνια, αρχίζει μια σταδιακή επαναφορά του χρώματος.
Γι’ αυτό το λόγο, γίνονται σύντομες επαναλήψεις, για να συντηρηθεί το αποτέλεσμα.
Επειδή ο επαναχρωματισμός των δοντιών είναι πολυπαραγοντικός, είναι αδύνατον να προβλεφθεί ο ακριβής χρόνος που θα πρέπει να γίνει η επανάληψη, αλλά είναι εύκολο να ελεγχθεί από τον οδοντίατρο κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης επανελέγχου ή καθαρισμού.
Σημαντικό ρόλο παίζει το ότι οι περισσότερες οδοντικές δυσχρωμίες προκαλούνται από τον τρόπο ζωής μας και τις συνήθειες που έχουμε.
Η χρήση καφέ, τσαγιού, αναψυκτικών, όπως επίσης και το κάπνισμα θα προκαλέσουν και πάλι κάποια δυσχρωμία στα δόντια.
Αυτό που πολλές φορές λένε κάποιοι, ότι η λεύκανση δε μπορεί να γίνει σε καπνιστές είναι μύθος.
Οι καπνιστές απλά σκουραίνουν τα δόντια τους έτσι κι αλλιώς, είτε έχουν κάνει λεύκανση είτε όχι.

- Είμαι έγκυος. Μπορώ να κάνω λεύκανση στα δόντια μου;

Δεν υπάρχει κάποιο γνωστό πρόβλημα που να σχετίζεται με τη λεύκανση των δοντιών σε έγκυες γυναίκες.
Παρ’ όλα αυτά, επειδή η λεύκανση είναι μια καθαρά αισθητική διαδικασία και επειδή δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, συνιστάται να μην γίνεται λεύκανση των δοντιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

- Η λεύκανση θα βλάψει τα δόντια μου;

Όχι. Πολλές κλινικές και εργαστηριακές έρευνες έχουν δείξει ότι αν γίνει σωστά, με παρακολούθηση από τον οδοντίατρο, τα gel λεύκανσης δεν βλάπτουν τα δόντια.
Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται έχουν ως ενεργό ουσία το υπεροξείδιο του υδρογόνου, ουσία που θεωρείται ασφαλής για διάφορες χρήσεις στην ιατρική.
Η κατηγορία αυτών των λευκαντικών προϊόντων χρησιμοποιείται από το 1989, με διαρκή εξέλιξη βέβαια, χωρίς να υπάρχει στη βιβλιογραφία κανένα δημοσιευμένο περιστατικό με κάποιο μη αντιστρεπτό πρόβλημα.
Τη μεγαλύτερη ασφάλεια βέβαια μας τη δίνει η τεράστια διάδοση της τεχνικής.
Στις Η.Π.Α. το 80% των οδοντιάτρων, παρέχει τη λεύκανση των δοντιών ως μια διαδικασία ρουτίνας, με συνολική εφαρμογή της τεχνικής πλέον σε εκατομμύρια ασθενών σε όλο τον κόσμο, χωρίς να έχει αναφερθεί ποτέ κάποιο πρόβλημα.
Πρόκειται για υλικά εγκεκριμένα από όλους τους διεθνείς οργανισμούς, όπως και από τον Ελληνικό ΕΟΦ.
Μπορούμε λοιπόν, να νιώθουμε απόλυτη ασφάλεια κατά την εφαρμογή αυτών των υλικών στα δόντια μας.

- Υπάρχουν παρενέργειες;

Μερικοί ασθενείς μπορεί να έχουν κάποια προσωρινή ευαισθησία των δοντιών στο κρύο, η οποία φεύγει το πολύ δύο μέρες μετά το τέλος της θεραπείας.
Σε περιπτώσεις που η ευαισθησία είναι έντονη, υπάρχουν ειδικά υλικά και τροποποιήσεις των τεχνικών, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία με άνεση.
Εξαιρετικής σημασίας είναι βέβαια, ο οδοντίατρος να ελέγξει τα δόντια, τα ούλα και τους μαλακούς ιστούς καλά πριν τη λεύκανση, όπως και καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.
Λεύκανση δε μπορεί να γίνει σε στόματα με χαλασμένα δόντια ή με κάποιες άλλες παθήσεις.
Γι΄αυτό το λόγο, είναι απαραίτητο η λεύκανση να γίνεται σε συνεργασία με τον οδοντίατρο και όχι με κάποια από τα υλικά που πωλούνται ελεύθερα στο φαρμακείο ή από την τηλεόραση, τα οποία ούτε εγκρίσεις φέρουν αλλά ούτε και μπορούν να μας δώσουν την ασφάλεια ότι κάποιος εξειδικευμένος επιστήμονας παρακολουθεί τη θεραπεία που γίνεται στο στόμα μας.
Στην Ελλάδα, δεν μπορεί να προμηθευτεί κάποιος τα υλικά που χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι για τη λεύκανση των δοντιών, εάν δεν είναι ο ίδιος οδοντίατρος και έτσι είναι βέβαιο, ότι τα υλικά που πωλούνται ελεύθερα, εμπεριέχουν κάποιους κινδύνους.
Σε κάποιες χώρες του εξωτερικού, η πώληση αυτών των υλικών επιτρέπεται αλλά, κατά τη γνώμη μας αυτό αποτελεί λάθος και μπορεί να βάλει τους ασθενείς σε περιπέτειες.
Έχουν βρεθεί σε ράφια super market, ακόμη και προϊόντα που περιέχουν οξέα που διαβρώνουν την αδαμαντίνη των δοντιών και χρωστικές που μάλλον βάφουν τα δόντια παρά τα λευκαίνουν.
Μια άλλη κοινή παρενέργεια της λεύκανσης είναι κάποια προσωρινή ευαισθησία ή ερεθισμός στα ούλα. Αυτό συνήθως συμβαίνει εάν γίνει παρατεταμένη επαφή του υλικού της λεύκανσης με τα ούλα και περνάει πολύ γρήγορα, μέσα σε λίγες ώρες.
Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, είναι το ότι όλες οι ήπιες παρενέργειες που μπορεί να συμβούν κατά τη λεύκανση των δοντιών εξαφανίζονται πλήρως μετά από το πολύ 2 ημέρες από το τέλος της θεραπείας, χωρίς να αφήσουν οποιοδήποτε μόνιμο πρόβλημα στα δόντια ή τα σφραγίσματα.

Πριν

Μετά

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΛΕΥΚΑΝΣΗΣ

Υπάρχουν δύο κατηγορίες τεχνικών λεύκανσης των δοντιών.
Οι τεχνικές που ολοκληρώνονται στο ιατρείο, σε μια ή περισσότερες επισκέψεις και οι τεχνικές που γίνονται στο σπίτι, ελεγχόμενα από τον οδοντίατρο.

  • Λεύκανση στο ιατρείο:

Ο οδοντίατρος απομονώνει τα δόντια του ασθενή, έτσι ώστε το υλικό της λεύκανσης να έρθει σε επαφή μόνο με αυτά και αφού το τοποθετήσει, ενεργοποιεί κάποιο μηχάνημα λεύκανσης (Laser, ειδικά φώτα λεύκανσης κ.α.).
Τα αποτελέσματα είναι άμεσα και ανάλογα με τη μέθοδο και το μηχάνημα, η θεραπεία μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη και σε μια μόνο επίσκεψη, συνήθως με πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Κύριο πλεονέκτημα της λεύκανσης στο ιατρείο είναι η ταχύτητα του αποτελέσματος.

  • Λεύκανση στο σπίτι:

Ο οδοντίατρος παίρνει αποτυπώματα από τα δόντια και κατασκευάζει νάρθηκες λεύκανσης, που είναι λεπτά, διαφανή και ελαστικά μασελάκια, στα οποία το άτομο που κάνει τη λεύκανση τοποθετεί το υλικό που του δίνει ο οδοντίατρος και το φορά κάποιες ώρες της ημέρας ή σε άλλες περιπτώσεις, κοιμάται τη νύχτα με αυτό.
Η λεύκανση με αυτή την τεχνική γίνεται σταδιακά και απαιτείται διάστημα περίπου ενός μήνα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας (η λεύκανση των πάνω και των κάτω δοντιών συνήθως γίνεται χωριστά, περίπου σε 2 εβδομάδες για την κάθε γνάθο).
Το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο με των τεχνικών του ιατρείου και με σημαντικά μικρότερο κόστος.
Οι νάρθηκες χρησιμοποιούνται για να γίνονται επαναληπτικές δόσεις της λεύκανσης, για δύο ή τρεις ημέρες, όταν γίνει αντιληπτή κάποια επαναφορά του χρώματος, ανεξάρτητα από τη μέθοδο που επελέγη για να γίνει αρχικά η λεύκανση.

Οι τιμές για τη διαδικασία λεύκανσης των δοντιών συνήθως ξεκινούν από 300-400 ευρώ και αυξάνονται ανάλογα με το συγκεκριμένο κάθε φορά περιστατικό.
Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να έχει πρόσθια σφραγίσματα, τα οποία μετά τη λεύκανση να χρειαστεί να αντικατασταθούν κι αυτά για αισθητικούς λόγους.

Τελειώνοντας, θα έπρεπε να αναφερθεί ότι ένα καινούργιο χαμόγελο είναι σαν έναν πίνακα ζωγραφικής.
Χρειάζεται μια καλή κορνίζα, έτσι ώστε να φανεί όσο γίνεται καλύτερα.
Ένα καλό χτένισμα, σωστό make up, και πάνω απ’ όλα, θετική σκέψη!

Από τον Κωστή Γιαννακόπουλο, Οδοντίατρο
Διδάκτωρα και Επιστημονικό Συνεργάτη του ΑΠΘ, μετεκπαιδευθέντα στη Γενική και Αισθητική Οδοντιατρική στο Eastman Dental Center και State University of New York at Buffalo στις ΗΠΑ, email: info@smile-clinic.gr, www.smile-clinic.gr

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

αρχική

 

Θεραπείες

Η Σημασία Ενός Όμορφου Χαμόγελου Σήμερα

Κάθε μέρα βλέπουμε ανάμεσά μας πολλούς διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, κάποιους με σπασμένα δόντια, σκούρα δόντια, δόντια που λείπουν, ή απλά με ένα χαμόγελο που δεν είναι ελκυστικό.

Η αισθητική οδοντιατρική δεν απευθύνεται σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά σ’ εκείνους που ενδιαφέρονται για την εμφάνισή τους και την αισθητική τους παρουσία στην κοινωνία.

διαβάστε περισσότερα

Loading
 
 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Επικοινωνήστε μαζί μας για επιπλέον πληροφορίες, ερωτήσεις ή προτάσεις σχετικά με την αντιγήρανση και τις ενότητες του site

 

ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ
Ανακαλύψτε γιατί γερνάμε και πώς η Επανάσταση της Αντιγήρανσης έρχεται να σταματήσει αυτή τη διαδικασία!
Ελεύθερες Ρίζες: Η μεγαλύτερη αιτία της γήρανσης